Świąteczne potrawy dla cukrzyków

Wigilia Bożego Narodzenia dla cukrzyka nie musi oznaczać rezygnacji ze świątecznych potraw. Święta dla diabetyków także mogą być czasem przyjemnym, spędzonym wspólnie z rodziną przy suto zastawionym stole. Wystarczy lekko zmodyfikować tradycyjne dania i dopasować je do diety cukrzyka. Zatem co w święta może jeść osoba chora na cukrzycę?

 

BARSZCZ CZERWONY

4-5 porcji

Składniki:

0,5 zakwasu buraczanego
2-3 duże buraki
1/2 selera
1 pietruszka
5 szklanek wody
listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz mielony

 

Przygotowanie: Umyj wszystkie warzywa, obierz i pokrój w cienkie talarki. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą tak, aby przykryła warzywa. Gotuj pod przykryciem ok. godzinę. Przecedź barszcz, dodaj zakwas buraczany oraz przyprawy do smaku. Ponownie zagotuj.

Przepis na zakwas

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 3 ząbki czosnku
  • listek bobkowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • skórka chleba razowego na zakwasie

Przygotowanie: Umyj buraki, obierz i pokrój w talarki. Obierz czosnek i pokrój w plasterki. Plastry buraków i czosnku układaj na przemian warstwami w słoiku. Na wierzch połóż listek bobkowy, ziele angielskie i posyp solą. Zalej wszystko ciepłą wodą i ułóż na wierzch skórkę od chleba. Słoik przykryj gazą lub ściereczką, obwiąż sznurkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 4 dni. Po tym czasie zdejmij z wierzchu szumowiny i pianę, wyjmij skórkę chleba i przelej kwas do czystej butelki. Szczelnie zamknięte możesz przechowywać w lodówce.

 

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:

  • 2-3 szklanki drobno utartej marchewki
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 3 łyżki stewii/słodzika do pieczenia
  • miseczka pokrojonych orzechów włoskich
  • miseczka rodzynek
  • proszek do pieczenia
  • cynamon

Przygotowanie: Marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. W osobnym naczyniu rozbij jajka. Cały czas mieszając połącz je z mąką, słodzikiem, proszkiem do pieczenia i olejem. Do masy dodaj marchewkę, wsyp bakalie i dopraw cynamonem. Przełóż na 2 podłużne blaszki do pieczenia (dł. ok. 20 cm) wyłożone papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 50-60 min (lub do suchego patyczka).

 

PIEROGI Z KAPUSTĄ

ok. 25 pierogów

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • duża szczypta soli

Farsz:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Przesiej mąkę, dodaj sól i oliwę. Zagnieć ciasto dodając w niewielkich ilościach ciepłą wodę. Gotowe ciasto odstaw na pół godziny. Następnie podziel je na 3 części. Każdą z części rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Aby ciasto nie przykleiło się do blatu podczas wałkowania możesz je od czasu do czasu podsypać mąką. Za pomocą szklanki wytnij krążki z ciasta. Nałóż łyżeczkę farszu na środek wyciętego ciasta, następnie złóż na pół i zlep ze sobą brzegi. Pierogi wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj ok. 3 min (do ich wypłynięcia).
Do wysokiego garnka włóż kapustę z liściem laurowym, podlej ją wodą. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości (ok. 45 minut). Zeszklij cebulę na patelni z nieprzywierającą powłoką. Ostudzoną kapustę odcedź i posiekaj. Następnie dodaj do niej drobno pokrojoną cebulę, szczyptę pieprzu i soli do smaku i dokładnie wymieszaj.

 

Pamiętaj, że osoby chore na cukrzycę mogą jeść większość potraw wigilijnych, ale w niewielkich ilościach oraz odpowiednio przygotowane. Niskokaloryczny barszcz, pierogi bez okrasy, czy też grillowane, pieczone lub przygotowane na parze ryby jak najbardziej pasują do diety diabetyka. Cukrzycy powinni odpuścić sobie skosztowanie potraw smażonych, tłustych, czy tych z dodatkiem oleju, majonezu bądź miodu. Z menu odpadają takie pozycje jak śledź w oleju, tradycyjna sałatka jarzynowa, kutia, makowiec i słodki piernik.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *